Acemi ve tuzsuz mutfağım, okuduklarım, yazdıklarım, gezdiklerim, hissettiklerim kısaca sevgili günlüğüm
27 Şubat 2010 Cumartesi
Günün sebzesi yerelması
İlk gün heyecanıyla tarifleri peşi sıra giriyorum. Sırada yerelması var. Tarif Büyükada Yemekleri – Selin Kutucular
Malzemeler
• 1 kg yerelması
• 1 çorba kaşığı pirinç
• 2 tane soğan
• 1 tane havuç
• 1 limonun suyu
• 1 tatlı kaşığı un
• 1 çay bardağı zeytinyağı
• 1 tatlı kaşığı tuz
• 6 tatlı kaşığı şeker ( 2 tatlı kaşığı koyuyorum , damak zevkine göre değişebilir )
• 1 demet dereotu
Yerelmaları iyice yıkanır. Kabukları soyulur. Tuzlu, limonlu, unlu suya atılır. Tencereye zeytinyağı koyulur. Havuç uzunlamasına yarıya bölünür, ince ince kesilir. Küp küp doğranan soğanla birlikte yağda çevrilir. Yerelmaları da içine atılır, biraz daha çevrilir. Pirinç eklenir, tuz ve şekerle bir iki kez daha çevrilip kapak kapatılır. Üzerine çıkana kadar su koyulur ve orta ateşte pişirilip , dereotuyla servis edilir.
* kapak yerine tabak da olabilir.
Kaydol:
Kayıt Yorumları (Atom)
Hayret birşey,nasıl gözümden kaçar yerelması.
YanıtlaSilİlk yediğimde tadını anlıyamamıştım.
Sonra küçücük şeyleri soyma zahmetini görünce,yerken tadını anlamış ve hoşuma gitmişti.
Tabiki, bende, ilk bilinmeyene tepki olduğunu bilen Meral'in kulakları çınlasın.Evde bize yemekleri o yaptığı dönemde yer elmasıda sofralarda yerini alırdı.O, son derece sade bol maydonoz ve soğanla yapardı.Görüntüsü bu tabaktaki gibi değil ama tadı güzel olurdu.
Meral gittiğinden beri yer elması hiç pişirmedim.
Canım çekti galiba...
tamamdır eklendi listeye ama senin şöyle bir hafta falan kalman lazım o zaman : =))
YanıtlaSilçok yararlı olduğu için pişirdiğim bir sebze, laf aramızda fazlaca şişkinlik yapıyor : =))
tarçın mı eklemeli ne : =))