1 Ekim 2012 Pazartesi

Davet Sofralarından Börekler ...

Son zamanlarda sıklıkla yaptığım kuşbaşılı patlıcanlı böreği herkes çok seviyor ve etleri nasıl pişirdiğimi soruyor. İşin püf noktası etler pişerken çok kısık ateşte neredeyse hiç su koymadan pişirmek, yumuşak olunca özellikle dişleri çok da sağlam olmayan yaşı ilerlemiş insanların çok hoşuna gidiyor. Tek handikapım bir gün önceden yapmam ve biraz soğumuş olması, annemle böyle daha çok seviyoruz nedense. Diğer börekse sevgili komşumuz Sevim Hanım'dan. Kendisi artık Samsun'da değil ama yaptıkça kulaklarını bol bol çınlatıyoruz.

Milföyde Patlıcanlı Börek

200-300 gr kuşbaşı et
3 adet patlıcan
1 adet kuru soğan
2- 3 kaşık sıvıyağ
1 çorba kaşığı domates salçası
2 çimdik kimyon 
1 çimdik pul biber 
Tuz
Tereyağlı milföy
2 yumurta sarısı
Çörek otu

Minik doğranmış kuşbaşı etler yağda ve altı çok kısık ateşte kendi suyuyla pişmeye bırakılır. Takip edilerek arada çevrilir. Pişmesine yakın küp küp doğranmış soğan eklenir. Yumuşayıncaya kadar çevrilir. Ve sonuna doğru gerekiyorsa çok az su eklenir, çoğu zaman gerekmiyor. Patlıcanlar alacalı ( çizgi çizgi) soyularak dörde bölünür. 15 dakika tuzlu suda bırakılır. Yıkanır, sıkılır ve küp küp doğranarak karışıma eklenir. Baharatlar, salça eklenir. İyice çevrilir. Tüm karışım kavrulur. Patlıcanlar ufak olduğu için çabuk pişiyor, pişmezse biraz su eklenir. Ateş kapatılır. Karışım ılıdıktan sonra dolaptan çıkartılıp 10-15 dakika bekletilen milföylere ister bohça şeklinde ister üçgen şekilde sarılır. Üzerlerine yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarıncaya kadar pişirilir. 

Mercimekli Börek

1 su bardağı haşlanmış yeşil mercimek
1 adet kuru soğan
2 çorba kaşığı sıvıyağ
1 su bardağı sıvıyağ
1 su bardağı su
Tuz
2-3 çimdik haşhaş - isteğe göre, sevgili komşumuz haşhaşla yapar ve çok severdik - 
Hazır yufka
Yumurta sarısı

Küp küp doğranan soğan yağda iyice çevrilir. Suda bekletilmiş, haşlanmış mercimekler de eklendikten sonra biraz daha çevrilir. Yufka yayılır. Su ve sıvıyağ karışımı fırçayla sürülür. Üzerine diğer yufka da konur, tekrar karışımda sürülerek haşhaş serpilir. Yufkalar sekize bölünür. Geniş kısımlarına mercimekli karışımdan konularak sigara böreği gibi sarılır. İyice yıkanmış fırın tepsisine dizilen böreklere yumurta sarısı sürülür. Önceden ısıtılmış 180 derecelik fırında kızarana kadar pişirilir. 

24 yorum:

  1. Mine hanım..börek nefis görünüyor
    ellerinize sağlık..sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Mine çok fena canım çekti çokta güzel anlatmışsın ellerine sağlık

    YanıtlaSil
  3. Ne severim mercimekli böreği.
    Sana bir sır, eğer ''poy'' koyarak yaparsan daha süper oluyor.

    Bilgili anne Çiğdem

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. hııım şimdi poy ne ki diyeceğim : )

      Sil
  4. ben patlıcan+kıyma ikilisiyle yapıyordum böyle etlide deneyeyim
    ellerie sağlık çok güzel görünüyor

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tavsiye ederim yumuşacık çok hoş oluyor kıymalıyı da yapıyorum üzerine biraz da kaşar ve patates yani hangisi varsa artık : )
      teşekkürler

      Sil
  5. ellerine saglık.börek yapmaya da yemeyede bayılıyorum.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. öfff ya sorma sonra da gelsin neyse o kısmını açmayayım : )P

      Sil
  6. Off mine açım ben ya:))

    YanıtlaSil
  7. BÖREĞE KİM HAYIR DİYEBİLİR Kİ HELE DE FIRINDAN YENİ ÇIKMIŞ SICACIK İSE OF Kİ NE OF

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. ya işin komiği ben soğuk olanına da bayılıyorum hatta daha çok seviyorum galiba ters insanım ya : )

      Sil
  8. sevgili mine,
    mercimekli böreğin hastasıyım ben!
    aklıma geldi, yapayım;)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. tamam sen yap çay da benden karşılıklı yiyelim : )

      Sil
  9. minecim patlıcanlı böreğe bayılırım bir de etliyse:))eline sağlık
    *yorumların altındaki*yanıtla*nasıl ve nereden ekleniyor?yardımcı olurmusun?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. googlecromu ekleyince çıktı bu galiba tam olarak ben de anlamıyorum kendiliğinden oldu yani : )

      Sil
  10. Ellerine sağlık Mine'cim patlıcanlı börek en sevdiğim börektir.

    YanıtlaSil
  11. çayın yanına giden en leziz seçeneklerden biri kesinlikle börek :)

    YanıtlaSil
  12. cok hos olmusa benziyor
    ellerine saglik
    :-)

    YanıtlaSil

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...